Nie tylko samozwańczy smakosze uważają, że posiłki są najważniejszą częścią podróży. Jedzenie jest jedną z najbardziej reprezentatywnych (i apetycznych) części każdej kultury na świecie.
A jeśli odkrywanie nowych i smakowitych kuchni nie jest głównym powodem, dla którego podróżuje się w pierwszej kolejności, to z pewnością stanie się tak po wizycie w tych pięciu najlepszych krajach, z najlepszym jedzeniem na rok 2020Grecja
Greckie jedzenie mocno kręci się wokół jednej rzeczy: oliwy z oliwek. Ale nie jest to twoja oliwa z oliwek jak ze sklepi. Tutejsza oliwa z oliwek jest produkowana na bazie drzew oliwnych, które rosną w kraju od tysięcy lat.
Grecja
Greckie jedzenie mocno kręci się wokół jednej rzeczy: oliwy z oliwek. Ale nie jest to taka oliwa z oliwek jak ze sklepu. Tutejsza oliwa z oliwek jest produkowana na bazie drzew oliwnych, które rosną w kraju od tysięcy lat.
Używana jest do smażenia ukochanego sera feta do produkcji Saganaki, jest polewana na greckich sałatkach pełnych świeżych pomidorów i cebuli, a także jest niezbędna do chrupiącego ciasta filigranowego z ukochanych greckich wypieków, takich jak Spanakopita.
Na wyspach warto zjeść lunch ze świeżymi rybami przy plaży, a następnie spróbować moje ukochane lokalne trunki, Ouzo lub Tsipouro. Na obiad Pastitsio obowiązkowo. Jest to wypiekany makaron z mielonym mięsem i sosem beszamelowym.
Potrzebujesz szybkiej przekąski w biegu w Grecji? Nie ma nic lepszego niż gyros pita (tzw. suflak), nadziewany świeżymi frytkami i tzatziki.
Meksyk
Wyobraź sobie krainę snów, gdzie każdego dnia był Taco Wtorek. Cóż, ta fantazja istnieje i nazywa się Meksyk.
Co jest najpiękniejsze w meksykańskiej scenie jedzenia? Można by spędzić lata odkrywając ją w pełni. Nie bez powodu Mexico City jest w czołówce najlepszych miast do jedzenia na świecie. Obejmuje ono wszystko to, co jest pyszne i piękne w meksykańskim jedzeniu. Od gwiazdkowej restauracji Michelin Pujol do taquerias, churrerii i modnych kawiarni Roma Norte.
Poza miastem Meksyk, odkryj stan Oaxaca dla najlepszego Mole na świecie, spróbuj wędzonego rybnego tacos w Puerto Escondido, a także antojitos z lokalnych restauracji w Tulum.
Meksyk: ponieważ czasami najlepsze jedzenie jest banalnie proste tak jak kukurydziana tortilla i doskonale przyrządzone mięso.
Tajlandia
Orzeszki ziemne Pad Thai, curry wszystkich kolorów, spring rollsy, świeże sałatki z papayi.
Tajowie skupiają się na świeżych składnikach. I widać to w ich potrawach. Nawet wegańskie restauracje w Chiang Mai czy proste, klejące się ryż i mango w foodtruckach w Bangkoku nadal są na szczycie listy. A to dzięki świeżym owocom, warzywom i rybom kupowanym bezpośrednio od rolników sprzedających na ulicznych targach lub bezpośrednio z ich łodzi.
Nie bójcie się się próbować nowych kulinarnych smaków w Tajlandii. Nie musisz jeść grillowanych skorpionów na Khao San Road, ale możesz zaskoczyć się innymi egzotycznymi potrawami, które będą ci smakować.
Włochy
Dobre włoskie jedzenie można znaleźć w każdym dużym mieście na świecie, ale jest coś innego w pizzach i makaronach, którymi będziesz się delektować w kraju, który uczynił je sławnymi.
Wybierz się do Neapolu na idealną pizzę. Wybierz się do Umbrii na tagliatelle ze świeżymi truflami. Napij się kieliszka Montepulciano d’Abruzzo z serem lub czekoladą w Turynie.
Problem z napełnianiem się spaghetti we Włoszech? To dobrze! Znajdziesz jeszcze miejsce na szaleńczo pyszne włoskie desery,. Od cannolis na Sycylii po dekadenckie, ekstrawaganckie gelato w całym kraju, włoskie desery dodają pizzy jeszcze lepszego smaku, szczególnie za tak niskie pieniądze. Tiramisu i espresso po kurczaku parmigiana? Si, per favore.
Japonia
W ciągu ostatniej dekady popularność Sushi gwałtownie wzrosła na całym świecie, ale z pewnością nie jest to jedyna rzecz w menu w Tokio czy Kioto. Od potraw z makaronem, takich jak Udon i Soba, po gotowane na wszystkie sposoby tofu, Japonia jest jednym z najlepszych miejsc dla wegetarian i miłośników mięsa, którzy chcą się nim delektować.
Yakatori, kurczak szpiczasty, gotowany na ogniu z węgla drzewnego, jest prosty, ale pyszny. Donburi to popularny obiadowy posiłek z aromatycznej ryby, warzyw, jajek i/lub mięs podawany na ryżu. A w Kobe nie można pominąć pięknej czerwonej wołowiny, ale warto spróbować również ramenu i krokietów w tym regionie.